De Tsjechische minister van Financiën raadt de Grieken maar failliet te gaan. Arne Petimezas van AFS praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Duitslands meest populaire krant, Bild Zeitung, wil de Grieken maar al te graag de genadeklap geven. Op de dag van het spoedoverleg over de Griekse bailout schrijft de krant in een hoofdredactioneel het vóór een Grexit en een staatsbankroet is. Alleen een gek die nog gelooft dat Griekenland zijn schuldenberg van ruim 300 miljard euro kan aflossen, aldus Bild.
Daarnaast kan de Griekse economie binnen de euro toch niet groeien en heeft de economie oneindig veel baat heeft bij een zwakkere valuta, zoals de drachme dat tot 2001 was. Bang voor een Grexit hoeft Griekenland niet te zijn, want volgens de krant zijn de leidende sectoren van de Griekse economie – scheepvaart, toerisme en landbouw – sterk genoeg om na een devaluatie de economie weer op de been te brengen. Bovendien staat er miljarden euro’s aan Grieks kapitaal bij buitenlandse banken te wachten om na een Grexit terug te keren en in de economie te worden gepompt, merkt Bild op.

2. De Minister van Financiën van Tsjechië Andrej Babis denkt dat de Griekse premier Tsipras tijdens de top in Brussel vandaag beter maar nee kan zeggen tegen het bailout voorstel van de Eurozone. Zonder bailout zal Griekenland spoedig platzak zijn en de aflossing aan het IMF van 1,5 miljard euro niet kunnen voldoen en dus bankroet gaan. En dat is maar goed ook, aldus Babis. “Ik weet niet of u het weet, maar Griekenland is in de afgelopen tweehonderd jaar al vier keer bankroet gegaan en ik denk dat het uiteindelijk voor de vijfde keer bankroet moet gaan om met een schone lei te kunnen beginnen,” zo zei Babis volgens persbureau Bloomberg News.
Griekenland heeft een staatsschuld van 180 procent van het BBP relatief de grootste schuldenberg in de Eurozone. Griekenlands schuldeisers – de eurolidstaten, de ECB en het IMF – willen dat Griekenland jaren lang hoge begrotingsoverschotten genereert om de schuldenberg geleidelijk terug te brengen naar een ‘houdbaar’ niveau van circa 120 procent van het BBP, wat nog steeds het dubbele van de EU-limiet is.

3. Griekenlands schuldeisers zijn in realtime bezig met het doorlezen van het lijstje bezuinigingen en hervormingen die Athene zondag laat heeft ingediend. De voorstellen van de Griekse regering waren blijkbaar goed genoeg voor de ECB om vanochtend de limiet voor de ELA-noodfinanciering van Griekse banken met nog eens 1,3 miljard euro te verhogen.
Een medewerker van Europese Commissie Voorzitter Juncker noemde de plannen veelbelovend, maar Juncker zelf nam een slag om de arm. De Franse president Hollande zei dat ministers van Financiën en de Europese leiders die vandaag aanwezig zijn bij het spoedoverleg in Brussel in ieder geval de grondslagen moeten leggen voor een duurzaam akkoord. Een akkoord zal er op neerkomen dat Griekenland in ruil voor noodleningen jarenlang een overschot op de begroting exclusief rentebetalingen van 3,5 procent van het BBP moeten zien te bewerkstelligen.

De Griekse economie zal dat denk ik niet overleven, tenzij er een Europees stimuleringspakket komt om de pijn te verzachten. Een andere optie is een lager begrotingsoverschot, maar dan moeten de eurolanden schulden kwijtschelden omdat anders de schuldenberg van Griekenland juist verder uitdijt.

4. Beleggers lijken er vertrouwen in te hebben dat Griekenland zijn schuldeisers zo ver krijgt de kredietkraan weer open te draaien. De meeste Europese aandelenbeurzen wonnen rond het middaguur tussen de 2 en 3 procent. Zuid-Europese staatsobligaties zijn in trek, waarbij de risico-opslag hard is gedaald naar het laagste niveau in bijna twee weken tijd.

5. Erg opvallend is dat de koersen van alle Fransen telecombedrijven vandaag fors hoger staan na het nieuws van het overnamebod van meer dan 10 miljard euro van Altice/Numericable op Bouygues Telecom. Om precies te zijn steeg Bouygues 15 procent; Orange 7 procent; Iliad 11,0 procent; Numericable (eigendom van Altice) ruim 13 procent en Altice zelf 21 procent.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Vaak zien we dat de overnemende partij zwak of lager koerst na nieuws van een grote overname. Er moet immers diep in de buidel worden getast en overnames blijven altijd een grote gok. Maar die zorgen lijken ditmaal geen rol van betekenis te spelen. Beleggers zijn blij met het nieuws omdat een combinatie van Numericable en Bouygues Telecom op gelijke voet de strijd aan kan gaan met marktleider Orange en de nummer twee, prijsvechter Iliad. Maar veel belangrijker nog is de verwachting dat de heftige prijsdruk op de zwaar bevochten Franse markt substantieel afneemt als de nummers drie en vier – Numericable en Bouygues – fuseren.

6. En consolidatie is precies de reden waarom Franse politici de overname van Bouygues door Altice helemaal niet zien zitten. Minister van Economische Zaken Emmanuel Macro zei dat het “niet het goede moment is” voor een overname; dat consolidatie in de sector niet aan te bevelen is; en dat werkgelegenheid, investeringen en het goede bedienen van klanten de prioriteit hebben. Ook minister van Financiën Michel Sapin was terughoudend. Sapin zei dat als de overname tot concentratie en hogere prijzen leidt “niemand er beter op wordt.”

7. ING en De Nederlandsche Bank hebben er een stokje voor gestoken dat het Chinese Anbang ook Nationale Nederlanden zou inlijven. Anbang zou namelijk een leidende positie in de Nederlandse markt hebben gekregen als het ook NN had overgenomen. Anbang kocht eerder dit jaar het veel kleinere Vivat, de verzekeringspoot van SNS Reaal.

8. Volgens CBS zijn Nederlandse huizenprijzen in mei met 2,6 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand in 2014. Vergeleken met april dit jaar stegen de prijzen met 0,2 procent. Huizenprijzen staan daarmee 4,6 procent boven het dal van juni 2013, maar staan nog 17,8 procent onder de top van 2008. Zou het tempo van de prijsstijgingen in de afgelopen maanden aanhouden, dan zouden huizenprijzen over een jaar 2,4 procent hoger zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl